Miten valita hyvä kiinteistönvälittäjä?

Millaisia asioita tulisi ottaa huomioon kiinteistönvälittäjän valinnassa? Kuinka kilpailuttaa välittäjät? Kannattaako kiinteistönvälittäjä valita pelkän välityspalkkion perusteella? Mistä tietää, että välittäjä myy kotisi ammattitaidolla?

Aikaisemmin blogissani olen käsitellyt aihetta ’’asunnon myynti itse vai kiinteistönvälittäjän avulla?’’. Alla olevilla asioilla varmistat välittäjävalintasi perustuvan oikeisiin valintoihin. Monelle tulee yllätyksenä, että huonosti aloitettu myynti vaikuttaa myös myyntiin jatkossa, vaikkakin välittäjän vaihdos tehtäisiin parempaan. Tämä luonnollisesti koskee myös itsemyyntiä.

 

 
kallio.png
 

 

Mistä löytää parhaimmat kiinteistönvälittäjät?

On monia tapoja löytää hyvä välittäjä. Alalla toimii paljon erilaisia ja eri ammattitaidon omaavia toimijoita ja siksi olisi hyvä pystyä erottamaan jyvät akanoista.

Alla listattuna muutama tapa toimia:

-       Katso netistä eri välittäjien ilmoituksia ja valitse parhaimmat.

o   Ilman hyvää markkinointia, ei saada hyvillä myyntitaidoillakaan parasta lopputulosta! Ihmiset etsivät kohteet pääasiassa netin kautta.

-       Pyydä ystäviltä suosituksia, jos heillä on sellaisia antaa.

o   Harva suosittelee huonoa palvelua, ellei kyseessä ole paras ystävä. Pyydä suositteluja niiltä, jotka ovat oikeasti itse käyttäneet kyseisen välittäjän palveluita tai vaihtoehtoisesti osaavat antaa faktaa onnistumisista!

-       Käy valitsemiesi välittäjien asuntonäytöillä ja tarkkaile välittäjää työssään.

o   Tarkista miten välittäjä vastaa yhteydenottoosi. Aktiivisuus on tärkeää ja sen merkitys kasvaa alati. Palvelu, palvelu ja vielä kerran palvelu!

 

Miten saa kilpailutettua parhaan välityssopimuksen?

Erilaiset kilpailutussivustot ovat yksi tapa pyytää välittäjät käymään kotonasi. Vaihtoehtoisesti voit pyytää muutamasta eri toimistoista arviokäynnin. Tällä tavalla et kuitenkaan valitse käynnille tulevaa välittäjiä itse ja hyvän välittäjän löytämiseen saattaa kulua turhaa aikaa.

Kilpailutus on järkevä valinta, jos et ole aikaisemmin käyttänyt kiinteistönvälittäjän palveluita. Esimerkiksi kolmen välittäjän kilpailutus on järkevä määrä. Näin saat tietää vaihteluvälin hinta-arviosta ja sopimuksen sisällöistä sekä välittäjien ammattitaidosta.

Ennen lopullista päätöstä käy vielä läpi valitsemasi välittäjän eri markkinointikanavat, mm. Facebook ja nettisivut. Pyri varmistamaan hyvät palautteet, ilmoitukset ja oikeanlainen markkinointi.

 

Mitä tulee ottaa huomioon sopimuksen sisällöstä?

Usein puhutaan pelkästä välityspalkkiosta. Välityspalkkio ei ole vain tietty X %. Välityspalkkion lisäksi tulee kiinnittää huomiota mitä sopimukseen sisältyy:

-       Tuleeko kuluja, jos kauppa ei toteudu?

-       Sisältyykö palkkioon lisäpalveluita (ammattikuvajaa, stailaaja jne.)?

-       Tuleeko laskutettavan välityspalkkion päälle kuluja (esim. asiakirjakuluja)?

-       Mikä on sopimuksen kesto ja onko sopimus mahdollista irtisanoa?

-       Mitä sanotaan sopimukseen sisältyvistä markkinointikanavista, -materiaaleista ja -budjetista?

 

 
Nimetön-1.png
 

 

Mitä tulee ottaa huomioon välityspalkkiossa?

Liian halpaan hinnoitteluun on aina syynsä – jokaista palvelua ostettaessa. Ammattitaitoisen kiinteistönvälittäjä ei hinnoittele itseään liian alas, sillä muuten hän ei pysty sisällyttämään sopimukseen kaikkea tarvittavaa loistavan lopputuloksen aikaansaamiseksi. Maksaisitko kampaajalle mieluummin 40 euroa huonosta lopputuloksesta kuin 60 euroa loistavasta? Vaihtoehtona on myös leikata hiukset itse. Minkä näistä valitset?

Usein puhutaan asiakkaiden ja jopa välittäjien kesken pelkästä välityspalkkioprosentista. Näin mennään pahasti metsään. Prosenttiosuus/palkkio on erisuuruinen kohteesta riippuen tai ainakin pitäisi olla. Ammattitaitoinen välittäjä osaa arvioida myyntiajan ja työmäärän ja näin ollen hinnoitella palvelunsa sen mukaisesti.

Hyvä myyjä maksaa itsensä takaisin. Välityspalkkion perusteella ei kannata valita huonompaa/keskinkertaista. Ota asia rohkeasti esille välittäjäsi kanssa ja keskustele miten hän näkee hintaeron ja miten hän perustelee palkkionsa. Ammattitaitoinen välittäjä on rehellinen palvelustaan sekä asuntosi arvosta. Ammattitaitoinen välittäjä käy automaattisesti läpi välityspalkkion suuruuden perusteen, jotta ymmärrät mistä maksat ja miksi.  

 

Tärkeimmät asiat välittäjää valittaessa ovat:

-       Alue- ja markkinatuntemus

-       Markkinoinnin laatu ja markkinointikanavat

-       Asiakaspalvelun laatu ja aktiivisuus

-       Juridinen osaaminen

-       Myyntitaidot

-       Rehellisyys ja luotettavuus

Luota itseesi ja intuitioosi kiinteistönvälittäjää valitessasi. Jos sinulla herää luottamus ja olisit valmis ostamaan asunnon kyseisen välittäjän kautta, niin moni muukin varmasti on. Jos taas käy päinvastoin, niin käy muillakin. Myyt/ostat tärkeintä omaisuuttasi, joten ole tarkka kenen käsiin sen luotat.

Mitkä kiinteistönvälittäjän ominaisuudet ovat sinusta ostajan/myyjän roolissa tärkeitä?

 

Ota yhteyttä, mikäli kodinvaihto on sinulle ajankohtainen. Annan mielelläni tietoa markkinatilanteesta, arvion asunnostasi sekä parhaimman palvelukokonaisuuden!

Lämpimin terveisin,

Ira Siekkinen,

Laillistettu kiinteistönvälittäjä LKV, osakas

p. 044 588 8810