Asunto-osakkeen myyntivinkit hyvän hinnan tavoitteluun

Mitkä asiat vaikuttavat toteutuvaan kauppahintaan? Mitä tulee ottaa huomioon asunto-osaketta myydessä? Tässä kirjoituksessa keskitytään asunto-osakkeen myyntiin ja käydään läpi kuinka toteutuvaan kauppahintaan voi vaikuttaa olennaisesti!

Ensimmäisenä asuntoa myytäessä tulee päättää valmiudesta myydä asunto. Ei ole kenenkään etu, että tarjousvaiheessa soudetaan ja huovataan myynnin suhteen.  Päätökseen vaikuttaa vahvasti arvioitu toteutuva kauppahinta. Hinta-arvion tekemiseen kannattaa aina käyttää ammattilaista, joka tuntee alueen ja hallitsevan markkinatilanteen. Hintaa ei tule arvioida vain hintatilastojen valossa - silloin mennään pahasti metsään.

Oikein asetettu hintapyyntö  on merkittävin osa asunnon myyntiä. Asuntoa ei kannata markkinoida liian kovalla/matalalla hinnalla, ellei elämäntilanne sitä vaadi. Ostajat ovat hyvin valveutuneita alueiden hintatasosta ja liian korkea hintapyyntö  usein jopa laskee toteutuvaa hintaa, vaikka pyyntöä korjataan myynnin jatkuessa. Hyvä myyjä etsii myyntivaltit asunnosta, yhtiöstä ja alueesta. Yksityiskohtaisten myyntivalttien merkitys on suuri ja ne vaikuttavat toteutuvaan hintaan olennaisesti!

Asunnosta tulee ottaa realistiset ja selkeät kuvat. Ammattivalokuvaajan käyttö on usein suositeltavaa parhaan lopputuloksen varmistamiseksi. Asuntoihin erikoistunut ammattivalokuvaaja osaa edistää myyntiä kuvien lisäksi video-, ilma- ja virtuaalikuvilla. Kuvien ohella myös myyvä ilmoitusteksti on tärkeä, sillä potentiaaliset ostajat katsovat pääasiassa kohteet netistä ja huono ilmoitus ei herätä mielenkiintoa.

Ilmoitusta ja myyntiä varten tilataan asiakirjat isännöitsijältä. Asiakirjojen tilaukseen tarvitaan jokaisen myyjän suostumus, niin kuin kaupan tekemiseenkin. Asiakirjojen pohjalta tulee tehdä informatiivinenja selkeä myyntiesite. Myyjä vastaa aina asunnosta annetusta tiedosta, joten asunnon myynnissä tarkkuutta ei voi tarpeeksi korostaa.

Asunnon myynti-ilmoituksen voi julkaista, kun kaikki tarvittavat materiaalit ovat valmiina. Myynti-ilmoitus kannattaa julkaista mahdollisimman monella sivustolla sosiaalista mediaa unohtamatta. Lisäksi myynninajankohta, etenkin pihallisissa kohteissa, voi vaikuttaa toteutuvaan hintaan. Kysyntä ja tarjonta kävelevät käsikädessä toteutuvan hinnan kanssa!

Myyntiä edistää aktiivisuus: kaikkiin kyselyihin tulee vastata viipymättä, selvittää mahdolliset epäselvyydet ja tarjota asiakkaalle mahdollisuutta näyttöön. Yleisnäyttöjä kannattaa järjestää mahdollisuuksien mukaan, sillä kaikki asiakkaat eivät varaa aikaa yksityisnäyttöön. Asunnon siisteyden tärkeyttä ei voi korostaa liikaa - puhdas ja hyvin pidetty koti nostaa hintaa huomattavasti!

Tarjousta vastaanottaessa tulee ostajalle antaa kaikki tiedot mitä on saatavilla. Tarjousneuvottelu saattaa kestää useamman kierroksen ja se vaatii ammattitaitoa. Tarjous ei synny tarjouspaperille itsestään, eikä varsinkaan hyvä ostotarjous. Sillä todella on väliä kuka kotisi myy!

Ostotarjouksen hyväksymisen jälkeen tulee varata kauppa-aika, hoitaa osakekirjat kaupoille ja laatia kauppakirja. Kaupan jälkeen tulee hoitaa ilmoittelut isännöitsijälle sekä verottajalle.

5 vinkin asunnon myyntilista:

  • Selkeä ja hyvä myynti-ilmoitus
  • Myyntivalttien yksilöinti ennen myynnin aloittamista
  • Asunnon siivous kuvausta ja esittelyjä varten
  • Tarkkuus asiakirjojen kanssa
  • Aktiivisuus