Asunnon myynti itse vai kiinteistönvälittäjän avulla?

Tämä aihe puhututtaa työssäni eniten, niin kiinteistönvälittäjien kuin asiakkaidenkin kesken. Minusta kysymykseen ei ole suoraa vastausta. Voikin olla yllättävää, ettei kiinteistönvälittäjä puollakkaan automaattisesti välittäjän käyttämistä.

Lähtökohtaisesti kuitenkin kiinteistönvälittäjää kannattaa käyttää asuntoa myytäessä - näin olen tehnyt itsekin. Poikkeuksena on jos välittäjän palvelu ei tuo sinulle lisäarvoa: Kannattaa mieluummin myydä itse kuin käyttää välittäjää, joka ei ole ammattitaitoinen ja/tai hyvä myyjä.

 

miksi käyttäisin kiinteistönvälittäjää?

Hyvä välittäjä todennäköisesti saa asunnostasi parhaan mahdollisen markkinahinnan. Pelkkä tarjousneuvottelu voi kestää useamman kierroksen, jolloin kokenut neuvottelija maksaa itsensä takaisin - joskus moninkertaisestikin. Tarjousneuvottelussa hinnan perustelu ostajalle tapahtuu vetoamalla faktoihin eikä kotiin liittyviin muistoihin tai tunnesiteeseen. Välittäjän hinta-arvioon luotetaan usein myös enemmän.

Kiinteistönvälittäjä hankkii kauppaan tarvittavat asiakirjat, täyttää tarkan selonoton ja huolehtii kaupan juridisista asioista. Vastuuaikasi asunnon myyjänä on asunto-osakkeissa kaksi vuotta ja kiinteistöissä viisi vuotta, joten on tärkeää hoitaa asunnon myynti alusta asti huolellisesti.

Alueen tunteva ja ammattitaitoinen välittäjä osaa arvioida asuntosi hinnan. Asunnon suullinen hinta-arvio on usein täysin ilmainen ja sitä voi hyödyntää jopa jos päättääkin myydä asunnon itse.

Välittäjän kautta saat myös palvelun, sillä välittäjä hoitaa kaupan alusta loppuun. Asunnon myynnissä on paljon vaiheita, joita ei tule edes ajatelleeksi!

Moni ostaja ei osta asuntoja yksityisen myyjän kautta. Mitä enemmän ostajia on, sitä parempi hinta usein saadaan.

Välittäjää käytettäessä asuntosi myyntiaika saattaa olla merkittävästi lyhyempi kuin itse myymällä.

 

miksi myisin asunnon itse?

Suurin syy asunnon myyntiin ilman kiinteistönvälittäjää on yleensä välityspalkkiossa säästäminen. Itse myymällä pääset myös kertomaan kodistasi yksityiskohtaisiakin asioita ostajalle. Nämä voit toki halutessasi selventää välittäjälle.

Mikäli haluat myydä asuntosi itse, niin voit käyttää välittäjää kaupan viimeistelemisessä, esimerkiksi kauppakirjan laatimisessa.

Markkinoille on tullut paljon erilaisia palveluita, jotka auttavat asunnon itsemyynnissä
pientä korvausta vastaan.

 

Kuinka löydät hyvän välittäjän?

Sinulle sopivan välittäjän löytämisessä voi auttaa esimerkiksi nämä vinkit:

  • Käy ahkerasti näytöillä, niin näet itse välittäjän työssään. Jos välittäjä ei ole aktiiviinen ja ammattitaitoinen silloin, niin miksi hän olisi sinun asuntoasi myydessään?
  • Etsi tietoa välittäjien omista sosiaalisen median kanavista. Mikäli potentiaalista välittäjää ei löydy sosiaalisesta mediasta, niin voit olla lähes varma ettei asuntoasikaan lopulta markkinoida some-kanavien kautta.
  • Lue mahdollisuuksien mukaan asiakkaiden antamia palautteita esimerkiksi välitystoimiston nettisivuilta. Huom!:lta löydät asiakkaidemme antamat palautteet nettisivuiltamme - minun palautteitani pääset lukemaan: www.huom.fi/ira-siekkinen
  • Katso välittäjien myynti-ilmoituksia netistä. Hyvä ilmoitus on todella tärkeä!
  • Kysy suositteluja ystäviltä ja työkavereilta.

Välittäjät tarjoavat erilaisia ehtoja välityssopimuksiin, joten kannattaa olla tarkka sopimuksen sisällöstä. Sopimuksessa on paljon muutakin kuin paljon keskustelua herättävä välityspalkkio! Kannattaa jo etukäteen miettiä mikä sinulle olisi tärkeää välittäjän valinnassa ja sopimuksessa. Kirjoitan myöhemmin välittäjien kilpailuttamisesta sekä mitä seikkoja kannattaa ottaa huomioon välityssopimusta tehtäessä.

Haluan toivottaa onnea jokaiselle asunnon myyntiin!